top of page

Om Spiseforstyrrelser

- en introduktion

Psykoterapeut Østerbro_edited.jpg
Terapeutisk behandling København.jpeg

Spiseforstyrrelser

Hvad handler det om?

Spiseforstyrrelser kan være meget svære at forstå, for hvad er det egentlig det handler om? Umiddelbart kan det virker som om at alt ved en spiseforstyrrelse handler om mad, krop og udseende.

Men kradser man i overfladen af spiseforstyrrelsen, opdager man at der er meget mere på spil end krop, udseende og vægt. Spiseforstyrrelser handler også om identitet og følelser, om kontrol og mangel på samme. 

En spiseforstyrrelse er en mestringsstrategi, som kan hjælpe med at håndterer svære følelser. Det gør den via maden, ved at tilbyde kontrol eller ved at dulme, trøste eller aflede, de følelser som er for svære at skulle forholde sig til.

Læs mere om behandling og hjælp til spiseforstyrrelser her

Forskellige spiseforstyrrelser

Forskelle og ligheder

En spiseforstyrrelse kan have mange forskellige måder at manifesterer sig på. Den kan varierer i udtryk fra person til person.

 

Et fællestræk ved alle spiseforstyrrelser, er overoptagethed af mad og krop.

På indersiden vil følelser som forkerthed, lavt selvværd, angst og stress ofte fylde.

Heling af en spiseforstyrrelse kræver hjælp, støtte og behandling.

Psykoterapeut København.jpeg
EFT terapi.jpeg

Læs mere

Klik her og læs mere om de forskellige spiseforstyrrelser

Spiseforstyrrelser er ofte forbundet med svære følelser

Mange som lider af en spiseforstyrrelse kæmper også med et lavt selvværd. En følelse af at være forkert, ikke helt slå til. Der vil ofte være en indre kritisk stemme, som udskammer krop og udseende.

 

Følelsen af at være alene, kan mange nikke genkendende til. Det kan være svært at dele spiseforstyrrelsen med andre, mange oplever at de ikke bliver forstået. Ofte vil det føles svært at være i sociale sammenhænge, og løsningen bliver at trække sig.

 

Indre Uro og tankemylder. En følelse af, at det er svært at få fred fra alle tankerne. Tanker og bekymringer, en konstant indre dialog. Oplevelsen af, at være i ro og balance kan være svær at opnå. En følelse af et ydre og et indre press, at man aldrig rigtigt når i mål. 

Modløshed og tristhed. En følelse af at være nedtrykt, går ofte hånd i hånd med en spiseforstyrrelse. Det kan være svært at finde lysten og energien til dagens opgaver, og til at være social.

Stemningsbillede Terapi København.jpeg
Terapi København stemningsbillede.jpeg

Case

Anne er en ung pige på 21 år. Hun oplever at tanker om mad og træning fylder alt for meget i hendes liv. Hun har meget lidt overskud, og ofte orker hun ikke sociale aktiviteter. Det er også svært at mødes med venner, fordi det ofte indebære at hun skal spise og drikke og det passer ikke med hendes madplaner. Hun er bange for at hendes venner ikke vil kunne forstå hvorfor hun ikke spiser det de gør, og vil stille spørgsmål….

 

Annes forældre er bekymrede og siger til Anne at de tror hun har en spiseforstyrrelse. De ved at Anne tidligere har haft det svært, hun blev holdt udenfor i skolen og fik angst som fyldte meget i en periode. De håber at Anne vil række ud efter hjælp og beder hende opsøge en terapeut. 

 

I det terapeutisk forløb får Anne hjælp til at undersøge hvorfor spiseforstyrrelsen er flyttet ind i hendes liv og hvad der gør at den ikke forsvinder, selv når Anne i perioder trives og har det godt.

 

I terapien arbejder Anne med at rumme og være med svære følelser, og hun øver sig i at berolige sig selv. Efter noget tid oplever Anne at behovet for kontrol af mad, vægt og træning bliver mindre. Hun kan tillade sig selv at spise sammen med andre og oplever generelt et større overskud og gå på mod. Spiseforstyrrelsen er der stadig, men den fylder slet ikke så meget som før.

bottom of page