top of page

Overspisning
og BED

Hvad er Overspisning?

Overspisning er en spiseforstyrrelse som kræver hjælp og behandling.

Overspisning er betegnelsen for en spiseforstyrrelse, der ligesom andre spiseforstyrrelser kræver hjælp og behandling.

 

Når man lider af spiseforstyrrelsen overspisning, oplever man overspisninger med jævne mellemrum.  Det kan være flere gange om dagen, flere gange om ugen, eller flere gange om måneden, det er meget forskelligt.

 

Når man overspiser indtager man større mængder mad end man har brug for. Man spiser selvom man er mæt, og ofte så store mængder at man bliver dårlig. Det handler ikke om at stille sin sult det handler om noget andet. 

Overspisningerne bruges fx. til at dulme uro og kedsomhed. Overspisning kan også aflede opmærksomheden fra ubehagelige følelser som fx. ked-af-det-hed eller forkerthedsfølelse. Overspisningerne kan også være en måde at være der for sig selv, hvis noget for eksempel har været hårdt. 

Læs mere om behandling og hjælp til BED og andre spiseforstyrrelser i min praksis på Østerbro her:

Overspisning Terapi Østerbro.jpeg

Overspisning - hjælp og behandling

Hvor kan jeg få behandling og hjælp til overspisning?

I 2022 er BED spiseforstyrrelse blevet en diagnose i det danske diagnosesystem. Det vil sige at man skal tilbydes behandling for overspisning gennem det offentlige sundhedssystem. Du kan opsøge din læge og høre nærmere.

Behovet for behandling er stort, og det er derfor ikke altid muligt at komme i behandling med det samme.

 

Alternativt er der forskellige private aktører som tilbyder behandling, både individuelt og i grupper. Foreningen spiseforstyrrelser og selvskade (tidligere LMS) kan rådgive om forskellige behandlingsmuligheder og de har også selv behandlingsgrupper.

Hjælp og behandling overspisning.Psykoterapi Østerbro.jpeg
Overspisning og BED

Er jeg overspiser?

Her er nogle mulige tegn på overspisning og BED

Er jeg bare glad for mad, eller har jeg en spiseforstyrrelse? Mad er en fantastisk, og vigtig del af vores liv. Der er intet forkert ved at elske mad og spise meget. Overspisning handler om noget andet. Ved overspisninger nydes maden ikke, den bruges til at dulme eller aflede. Noget af det som er karakteristisk ved overspisning/ tvangsoverspisning og BED er:

  • at spise store mængder mad, hurtigt og uden at nyde det

  • at have en fornemmelse af at “forsvinde” og miste kontrollen, medens man spiser

  • at have svært ved at mærke mæthed

  • at spise store mængder alene og bebrejde sig selv det efterfølgende

  • at tanker om slankekure, træning og diæter fylder for meget i livet

Jeg bruger normalt ikke betegnelsen overspiser eller overspisere, men i stedet: 'at lide af, eller være ramt af spiseforstyrrelsen overspisning, BED eller tvangsoverspisning'. En spiseforstyrrelse er ikke noget man er, det er noget man kan få, og også slippe af med igen.

Sukkerafhængighed

Er min krop blevet afhængig af sukker?

Der er ikke enighed blandt forskere om hvorvidt menneskekroppen kan blive afhængig af sukker. Men når man lider af spiseforstyrrelsen overspisning, kan det føles sådan. 

Overspisninger kan være overspisninger af mad, men også af slik, kage og andre søde sager. Afhængigheden handler måske mere om at spise noget, end at spise sukker.

Ligegyldigt hvad kan det være hjælpsom også at arbejde med kosten, når man lider af spiseforstyrrelsen overspisning. Nogle typer fødevare kan være med til at stabiliserer blodsukkeret og samtidig give en længere mæthedsfornemmelse. 

Sukkerafhængighed og spiseforstyrrelser
Overspisning behandling med Emotionesfokuseret Psykoterapi

Et liv med overspisninger

Lavt selvværd og forkerthedsfølelse ledsager ofte overspisning

Der er ofte et stort kontroltab forbundet med at overspise. Mange beskriver at det er som om de forsvinder og ikke længere kontrollerer deres egne handlinger. Det kan opleves som om de betragter sig selv udefra, medens overspisningerne står på. Dette kontroltab resulterer efterfølgende ofte i en voldsom forkerthedsfølelse.

 

Mange som kæmper med BED, oplever også at kæmpe med et lavt selvværd. Det kan opleves smertefuldt ikke at kunne holde vægten i skak. Mange som lider af overspisning og BED oplever "elevatorvægt". Det kan opleves som om, at man Ikke kan nå i mål med det, andre tilsyneladende kan finde ud af. Det kan være hårdt for selvværdet. Mange som overspiser oplever utilfredshed med deres krop og kæmper med en indre kritisk stemme.

I behandling af overspisning og BED er det vigtigt både at få arbejdet med selvværd og forkerthedsfølelse, som hæmmer livsudfoldelsen og livsglæden.

Læs mere om svære følelser:

Ofte stillede spørgsmål

Spørgsmål om overspisning og BED

Hvor kan man få hjælp til overspisning?

Man kan søge hjælp og behandling for overspisning flere steder. Der findes både offentlig og privat behandling af BED og overspisning. Ønsker du offentlige behandling skal du tale med din egen læge. De offentlige behandlingstilbud kan varierer alt efter hvor du bor i landet. Ønsker du privat behandling findes der forskellige psykologer, psykoterapeuter og behandlingssteder, som både tilbyder individuel terapi og behandling i grupper. Hvis du ønsker mere rådgivning, kan du fx. kontakte LMS (Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade) 

Hjælp til overspisere og behandlingen af overspisning, hvad består det af?

Behandling af BED og overspisning kan være bygget op på forskellige måder. Nogle behandlingsforløb er gruppeforløb andre er individuelle forløb. Nogle behandlingstilbud samarbejder med en diætist, som kan vejlede i kost. Der er også steder hvor man benytter en kostdagbog, til at støtte den terapeutiske proces.  

Jeg er overspiser, kan jeg blive rask?

Ja, det er muligt at blive rask, og slippe ud af en spiseforstyrrelse som overspisning og BED. Det tager tid og kræver ofte en længere terapeutisk proces. Nogle mennesker har levet med overspisninger i mange år, og det kan kræve en større livsændring, at bryde med spiseforstyrrelsen. Men det kan lade sig gøre.

Spørgsmål om overspisning

Case

Katrine oplever at hendes overspisninger er forbundet med forkerthedsfølelse. De foregår i smug, når ingen andre ser. Skammen gør det svært for Katrine at række ud efter hjælp, for hvad vil andre ikke tænke om hende?...

 

Katrine har ofte tænkt: "Hvad gør jeg? Hvordan stopper jeg mine overspisninger? "Hun har prøvet mange forskellige slankekure og træningsprogrammer. Men efter en tid er overspisningerne altid vendt tilbage.

Katrine opsøger terapeutisk hjælp til overspisere, for at arbejde sig ud af spiseforstyrrelsen. I terapien finder hun ud af at antidote til skammen over overspisningerne, er at fortælle om dem og sætte ord på hvordan hun har det. Hun oplevede hvor vigtigt det er at få hjælp og støtte, at blive mødt og forstået, uden at føle sig forkert. Det er en stor lettelse for hende ikke længere skulle bære byrden alene.

Terapien giver hende også større selvindsigt og forståelse for de følelser som er med til at udløse tvangsoverspisningerne. Hun lærer at rumme og regulerer sine følelser, så de ikke længere overvældede hende. Hun bliver istand til at berolige sig selv, stoppe op og vælge en anden vej end overspisningerne, når noget i livet er svært.

Emotionsfokuseret terapi stemningsbillede.jpeg
bottom of page