top of page

Ortoreksi

Stemningsbillede Psykoterapi København.jpeg

Ortoreksi - en overset spiseforstyrrelse

Hvad er forskellen på Ortoreksi og Anoreksi?

Når man lider af Ortoreksi (eller Ortorexi) har man som ved andre spiseforstyrrelser, et forstyrret forhold til mad og krop. Men man er også overoptaget af sundhed. Det at leve og spise sundt er blevet en tvangspræget og usund livsstil. 

Hvis man skal sige det lidt firkantet er målet hvis man lider af Anoreksi, at veje så lidt som muligt og spise så lidt som muligt. Lider man af ortoreksi handler det om at leve så "sundt" som muligt. Spise sunde fødevarer og dyrke masser af motion. Fokus er også på at optimerer helbredet via kost og motion.

Træningsafhængighed

Ortoreksi kan overlappe med træningsafhængighed

Ortoreksi kan overlappe med andre psykiske lidelser fx. træningsafhængighed, OCD og sygdomsangst. 

Lider man af træningsafhængighed er det at træne ikke længere præget af lyst og glæde. Træning kommer til at fylde uproportionalt meget og andre vigtige ting i livet skubbes til side. 

Træner man meget kan kroppen også blive vænnet til de endorfiner kroppen udløser ved hård træning og man kan opleve abstinens agtige tilstande, uro og dårligt humør, hvis man ikke får trænet. 

Det handler om balance. Det er godt og sundt at bruge sin krop, men man skal også kunne falde til ro og komme ned i gear. Bliver træning det vigtigste i livet, er det måske et tegn på at der er noget andet i livet som er svært.

Workout
Psykoterapi København stemningsbillede.jpeg

Hvordan opdager man Ortoreksi?

Mulige tegn på Ortoreksi

​Der er ikke noget forkert ved gerne at ville leve sundt. Men bliver det styrende i livet på en måde som er tvangspræget, er det vigtigt at opsøge hjælp. Her er nogle tegn som kan pege i retning af Ortoreksi:

  • Kun at kunne nyde mad hvis den er sund

  • At opstille særlige kostregler for sig selv

  • At undgå at spise sammen med andre som ikke spiser sundt

  • At tanker konstant kredser om sund mad

  • At føle sig nedtrykt hvis man har spist noget usundt

Læs mere om behandling af spiseforstyrrelser i min praksis på Østerbro her:

bottom of page